Твiр по розповіді Євгена Гуцало " Сім'я дикої качки "

Sіm'ja dikoї kachki
Я прочитала розповідь Є.Гуцало " Сім'я дикої качки ". Це розповідь про дітей та їх ставлення до природи і навколишнього світу. Про міського хлопчика Юрка, який приїжджав до бабусі в село і дівчинку Тосю, яка живе в селі з самого народження.
Юрко не звик думати про наслідки своїх вчинків, не вміє слухати і любити природу. Замість того, що б тихо йти по лісі, насолоджуватися тишею і милуватися навколишнім його красою, він кричить. Хлопчика не хвилює, що його крик може перешкодити і перелякати жителів цього лісу.

Тося сільська дівчинка. Вона виросла серед природи і поважає її закони. Дівчинка допитлива, їй цікаво з Юрком, подобаються його розповіді. Тося дізнається багато цікавого про життя в місті. Вона навіть не здогадується, що всі історії придумані і сталися не з ним.
Одного разу, повертаючись з риболовлі, діти побачили дику качку з каченятами. Не звертаючи уваги на крики качки і прохання Тосі, що каченята загинуть без води і без допомоги своєї мами, Юрко забрав каченят додому.
Вдома каченята ослабли, вони нічого не їли і не пили, але хлопчик не звертав на це уваги.
Тося ж не могла спокійно про це думати і врешті - решт забрала пташенят і віднесла на річку. Але виявилося, що пташенята ще настільки маленькі і знесилені, що навіть не можуть плавати. І навіть допомога сільських хлопців, які прийшли на допомогу Тосі нічого не дала.
Мені стало дуже сумно, що необдуманий вчинок головного героя Юрка привів до таких сумних подій. Але головне навіть не це, головне те як він до всього цього поставився. Навіть після розуміння всієї трагедії, він не хоче визнавати своєї провини ...
І все-таки в кінці розповіді ми бачимо, що Юрко зробив висновки і в майбутньому буде думати про наслідки cвоіх вчинків. Перед від'їздом в місто Юрко біжить до річки в надії побачити там качку з каченятами, але нікого не бачить і йому стає соромно за свій вчинок. Адже заради розваги він погубив качину сім'ю. Він не підійшов до Тосі попрощатися, оскільки боявся, що вона не захоче з ним розмовляти. Юрко зрозумів, що вчинив погано, але на жаль занадто пізно.
Автор дає нам надію, що хлопчик змінить своє ставлення до природи і до всього, що його оточує.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Комментарии